10 savjeta za učenje engleskog jezika

  1. postavi si realistična očekivanja – ne vjeruj onim reklamama na internetu koje ti nude savladavanje engleskog do savršenstva u samo par dana ili dok spavaš. 🙂 Svaki jezik je kompleksan sustav i nemoguće je naučiti baš sve u jako kratkom roku ili bez imalo uloženog truda. Potrudi se i bilježi svoj napredak. Učenje jezika nije pravocrtno – osvijesti da će na tom putu biti i uspona i padova, ali budi ustrajan/na i nemoj odustati u trenutku kada ti se učini da ne primjećuješ napredak.
  2. koristi svaki trenutak da primijeniš naučeno – naučio/la si neku novu riječ? Odlično! Ubaci je odmah u opticaj, koristi je u razgovoru i u pismu – neka postane integralni dio tvog vokabulara od sada pa nadalje.
  3. paralelno radi na poboljšanju svih četiriju ključnih jezičnih vještina: čitanju s razumijevanjem, slušanju s razumijevanjem, pisanju i govoru.
  4. koristi sve dostupne autentične materijale i učini učenje zabavnim – voliš gledati filmove? Obožavaš glazbu i uvijek pjevušiš svoje omiljene hitove? Zanimaju te mnoge stvari koje istražuješ na internetu? Spoji ugodno s korisnim te iskoristi sve te autentične materijale za učenje engleskog. Internet je prekrasan izvor mnogih materijala koji ti mogu poslužiti za učenje nečeg novog dok učiš jezik: podcastovi, TED prezentacije, internetski radio, blogovi, postovi na društvenim mrežama – sve ti to može pomoći da usvojiš nove riječi, izraze, strukture i općenito poboljšaš svoje znanje engleskog.
  5. stavi fokus na komunikaciju – neka ti cilj bude suvereno komuniciranje na stranom jeziku. U ostvarenje svog cilja uključi i svoje prijatelje, obitelj ili kolege. Dogovorite se da dio vremena razgovore vodite na engleskom. Na taj ćeš način dobiti priliku stalno vježbati, a svi znamo da je vježba put do savršenstva. 🙂 Pokušaj pronaći prijatelje iz drugih zemalja s kojima ćeš redovito komunicirati na engleskom – na taj način dobit ćeš dodatnu motivaciju za učenje jezika, a i savršenu mogućnost za redovitu vježbu.
  6. nemoj uvijek sve prevoditi – ako si jedan/a od onih koji uvijek moraju znati „kako se to kaže na hrvatskom”, pokušaj promijeniti pristup. Rijetko je moguće sve, od riječi do riječi, doslovno prevesti – pogotovo kada se radi o jezicima koji ne pripadaju istoj obitelji jezika kao što je to slučaj s hrvatskim i engleskim. Radije se fokusiraj na usvajanje fraza i idiomatskih izraza. Pokušaj ih primijetiti u razgovorima dok gledaš film – prati kako su upotrijebljene u rečenici.
  7. putuj i otvori se mogućnostima za komunikaciju na engleskom – nije li divno spakirati kofere i promijeniti okruženje, pa makar na nekoliko dana? Koju god zemlju da odabereš, kladim se da ćeš se naći u situaciji da moraš s nekim komunicirati na engleskom jeziku. Ako letiš avionom, već u samoj zračnoj luci dočekat će te znakovi i obavijesti na engleskom jeziku. Kako bi nekoga pitao/la za smjer? A kako bi naručio/la kavu u kafiću?
  8. upoznaj kulturu jezika koji učiš – divno je učiti jezike, a divno je učiti i o ljudima koji ih govore, kao i o njihovim običajima, kulturi i povijesti njihovih zemalja. Uroni u neki novi svijet i otkrivaj ga učeći jezik.
  9. podesi postavke na svom računalu ili mobitelu na engleski – na taj način ti i engleski ćete se sprijateljiti puno brže. 🙂

      10. osvijesti svoje greške – svi griješimo, no ako osvijestiš koje su to greške koje najčešće radiš, lakše ćeš ih ispraviti. Potraži savjet profesora engleskog i iskoristi greške kao poligon za učenje.