5 namirnica za bolju cirkulaciju krvi

Dobra cirkulacija jedan je od najvažnijih i osnovnih čimbenika za optimalno zdravlje. U suprotnome mogu nastupiti problemi s osnovnim tjelesnim funkcijama.

Masne naslage nakupljaju se po stijenkama arterija, pa dolazi do loše cirkulacije krvi po tijelu. Ako patite od slabe prokrvljenosti ili ju želite poboljšati, sljedeće namirnice uvrstite u svakodnevnu prehranu!

NarančeNaranče

Naranče su od davnina povezivane sa zdravljem. Sadrže velike količine vitamina C i bioflavonoida koji jačaju stijenke kapilara. Vitamin C odličan je antioksidans i pomaže u suzbijanju djelovanja slobodnih radikala, koji štetno djeluju na tkivo organizma.

Češnjak

Svima su poznata ljekovita svojstva češnjaka. Kao dodatak brojnim ljekovitim svojstvima, češnjak popravlja cirkulaciju tako što razrjeđuje krv, pa ne dolazi do stvaranja plaka u žilama. U nekim slučajevima češnjak direktno smanjuje razinu plaka u arterijama.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve obiluju vitaminom E. Ovaj vitamin “opušta” krvne stanice pa krv tijelom teče lakše. Na taj način sprječava se začepljenje žila, pa se smanjuje opasnost od srčanog ili moždanog udara.

Orašasti plodoviOrašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže vitamin B3, poznat i kao niacin.  On pomaže pretvorbi hrane u energiju. Niacin je važan i za kožu, kosu i krvne stanice. Dovoljnim unosom ovog vitamina u tijelo pridonosite boljoj cirkulaciji.

Lubenica i rajčice

Lubenica i rajčica obiluju likopenom. Tijelo likopen koristi na nekoliko načina, a jedan od njih je i za pomoć u boljoj cirkulaciji. U tom slučaju likopen sprječava nakupljanje plaka u arterijama, pa se rizik od začepljenja krvnih žila svodi na minimum.