Tri pokreta uklonit će bol u leđima

U razvijenim zemljama u kojima se sve više poslova obavlja sjedeći, gotovo 80 posto odraslih u nekom trenutku života žali se na bolove u leđima. Ipak, jedna stvar će vam pomoći – istezanje.

‘Istezanje produljuje i jača mišiće, smanjuje pritisak na kralježnicu, tj. diskove i zglobove’, kaže Kristian Berg, stručnjak za anatomiju i autor knjige Prescriptive Stretching. Naime, istraživanje je pokazalo da pacijenti koji pate od bolova u leđima, a u sklopu liječenja se ne oslanjaju samo na protuupalne lijekove, nego i na istezanje imaju bolje rezultate. Berg savjetuje da barem jednom dnevno izvedete tri vježbe istezanja i tako spriječite ili ublažite nelagodu. U svakoj pozi se zadržite 10 sekundi, zatim stisnite mišiće na pet sekundi, te ih potom opet istežite 10 sekundi.

Tri pokreta kojima ćete rastegnuti i ojačati mišiće

‘Otvorite’ kukove

Istegnite mišiće od donjeg dijela leđa do bedrene kosti. Sjednite na rub stola, klupe ili kreveta. Legnite na leđa i uhvatite koljena, cijeli donji dio leđa treba biti u dodiru s podlogom. Primite lijevo koljeno objema rukama i pružite desnu nogu tako da slobodno visi. Držite 10 sekundi, zatim stisnite mišiće, pa ih opet rastegnite. Ponovite, a zatim se prebacite na drugu nogu. Napravite dva seta vježbi na svakoj strani.

Istezanje sa strane

Cilj su vam mišići donjeg dijela leđa koji se protežu od vrha kukova do rebara. Legnite na pod na desnu stranu, oslonite se na podlakticu. Savijte lijevu nogu i približite je koliko god možete trbuhu bez pomicanja donje noge. Lijevo stopalo neka bude na podu. Polako podignite gornji dio tijela, tako da desna ruka bude ravna. Stanite kad osjetite blago zatezanje na desnoj strani struka. Napravite dva seta na svakoj strani.

L stav

Istegnite mišića stražnjice i kuka. Stanite pred stol ili površinu koja je u visini kukova. Podignite desno koljeno i gležanj tako da budu na stolu. Noga treba formirati oblik L i biti u ravnini s kukom. Savijte donji dio leđa i nagnite gornji dio tijela prema naprijed. Napravite dva seta sa svakom nogom.